Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Svedeni Kuze Bez Vyrazky

Svědění Kůže Bez Vyrážky: Příčiny, Léčba a Domácí Pomůcky

Co je svědění kůže bez vyrážky?

Svědění kůže bez vyrážky, známé také jako pruritus, je stav, kdy pokožka svědí, ale není vidět žádné podráždění nebo zánět. Může být mírné až závažné a postihovat jakoukoli oblast těla.

Co způsobuje svědění kůže bez vyrážky?

Příčiny svědění kůže bez vyrážky se mohou lišit. Patří mezi ně: - Suchost kůže: Suchá kůže ztrácí vlhkost, což vede k svědění. - Atopická dermatitida (ekzém): Chronický zánětlivý stav kůže, který způsobuje svědění, zarudnutí a suchost. - Alergické reakce: Kontakt s alergeny, jako je latex, jedovatý břečťan nebo nikl, může způsobit svědění. - Infekce: Bakteriální, virové nebo plísňové infekce mohou způsobit svědění. - Systémová onemocnění: Onemocnění jako cukrovka, onemocnění ledvin nebo jater mohou způsobit svědění po celém těle. - Nervová onemocnění: Poškození nervů může vést k svědění bez vyrážky. - Léky: Některé léky, jako jsou opioidy a statiny, mohou způsobit svědění jako vedlejší účinek.

Jak se léčí svědění kůže bez vyrážky?

Léčba svědění kůže bez vyrážky závisí na příčině. Obvykle zahrnuje: - Zvlhčování: Pravidelné používání hydratačního krému pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a snižuje svědění. - Antihistaminika: Orální nebo lokální antihistaminika mohou blokovat účinky histaminu, který způsobuje svědění. - Kortikosteroidy: Lokální nebo perorální kortikosteroidy snižují zánět a svědění. - Antibiotika: Pokud je příčinou infekce, mohou být předepsána antibiotika. - Léčba základního onemocnění: Pokud je svědění způsobeno systémovým onemocněním, je nutná léčba tohoto onemocnění.

Domácí prostředky na svědění kůže bez vyrážky

Kromě lékařské léčby mohou pomoci zmírnit svědění i následující domácí prostředky: - Chladné obklady: Přiložení chladných obkladů na svědivou oblast může pomoci zklidnit pokožku a snížit svědění. - Ovesné koupele: Koupel v ovesné lázni může pomoci změkčit a zklidnit pokožku. - Aloe vera: Gel z aloe vera má protizánětlivé a chladivé vlastnosti, které mohou pomoci zklidnit svědění. - Kokosový olej: Kokosový olej je přirozený zvlhčovač, který může pomoci udržovat pokožku hydratovanou a snižovat svědění. - Dřevní ocet: Dřevní ocet má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit svědění.

Kdy navštívit lékaře?

Pokud svědění kůže bez vyrážky přetrvává nebo se zhoršuje, je důležité navštívit lékaře. To platí zejména v případě, že: - Svědění je intenzivní nebo narušuje spánek. - Objevují se další příznaky, jako je zarudnutí, otok nebo odlupování kůže. - Svědění je doprovázeno horečkou, zimnicí nebo jinými příznaky infekce. - Svědění nereaguje na domácí prostředky nebo volně prodejné léky.


Comments